
Dzięki różnorodności pożytków dla pszczół, możemy cieszyć się wieloma gatunkami miodów. W okresie wiosennym kwitnie tu wierzba, leszczyna, klon, rzepak, mniszek oraz wiele drzew i krzewów owocowych oraz inne miododajne rośliny ogrodowe rzadziej występujące w moim obrębie Pózniej kwitnie akacja. W okresie letnim kwitną lipy. Co kilka lat trafia się spadź liściasta.
Krystalizowanie się miodu jest procesem naturalnym i świadczy o wysokiej jakości miodu.Wszystkie odmiany miodu, po upływie pewnego czasu ulegają krystalizacji. Miód rozpuszczony w ciepłej wodzie obniża poziom pH kwasów żołądkowych, a w chłodnej wodzie podwyższa. Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych oraz posiada właściwości regeneracyjne.W temperaturze powyżej 40oC traci swoje dobroczynne właściwości.
Właściwości, smak i zapach miodu zależy od nektaru kwiatów roślin miododajnych z których pochodzi.
_____________________________________________________
Miód wiosenny jak sama nazwa wskazuje jest to nektar zebrany z kwiatów w okresie wiosennym, czyli kwiatów z: drzew owocowych, mniszka lekarskiego, rzepaku, różnych wierzb, klonów, czeremch i innych miododajnych, które kwitną w tym czasie.
Miód taki ma delikatny kwiatowy zapach i jasną barwę. W smaku jest łagodny, odżywczy i bogaty w witaminy.
Wspomaga wątrobę, pęcherzyk żółciowy, serce, układ pokarmowy. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii. Poleca się podawać przy leczeniu przeziębień, grypy oraz zapobiegawczo.

_____________________________________________________
Miód akacjowy jest pozyskiwany w okresie kwitnienia robinii akcjowej.
Posiada bardzo jasną słomkową barwę, ma słodki aż prawie mdły smak i zapach kwiatów akacji oraz bardzo wolno krystalizuje się.
Miód akacjowy działa na człowieka uspakajająco, wzmacniająco, bakteriobójczo oraz regenerująco.
Miód ten jest stosowany w chorobach: układu pokarmowego (zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy: wrzody, nadkwaśność), oddechowego (przy przeziębieniu i kaszlu), krążęnia (obniża ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne, dzięki temu również poprawia pracę wątroby i nerek), nerwowego (uspakaja), moczowego (działa lekko moczopędnie). Wpływa korzystnie na kości. Poprawia stan rogówki i spojówki oka. Zapobiega bezsenności. Poprawia pamięć. Odżywia i regeneruje skórę (trądzik, egzemy, wrzody, poparzenia i długo gojące się rany. W kosmetyce dodawany do maseczek odżywczych do skóry twarzy i głowy.


_____________________________________________________
Miód lipowy jest pozyskiwany w okresie kwitnienia lipy tj. w czerwiec/lipiec.
Świeży miód lipowy ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej po skrystalizowaniu bioło-żółtą do złocisto-żółtej. W smaku jest lekko ostry, wyrazisty a zapach przypomina kwiaty lipy.
Miód lipowy ma podobne właściwości jak napar z kwiatów lipy. Działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo i antyseptycznie. Bardzo dobry w dolegliwościach górnych dróg oddechowych, jak i w typowych przeziębieniach. . Polecany w chorobach serca, w schorzeniach układu nerwowego (nerwice, stres), układu moczowego oraz w bezsenności.
W tym roku dzięki panującej aurze, która sprzyjała maszycom, miód lipowy jest również ze spadzią


___________________________________________________


_____________________________________________________
Miód leśny jest to wielokwiat z nektaru różnych kwiatów: kruszyna, malina, akacja ale również facelia, chaber bławatek i gorczyca polna. Z racji tego iż posiada bardzo charakterystyczny posmak nazwaliśmy go miodem leśnym, ponieważ ten ciekawy smak daje właśnie kruszyna leśna. Natomiast po badaniu w HoneyLab Teper & Waś okazało się że jest to miód spadziowy :) .
